Modic promjene i degeneracija kralježnice

Modic promjene su pojam koji se koristi za opisivanje promjene kralježničkih endplate-ova koje su povezane sa degeneracijom kralježnice. One se nazivaju i 'Modic promjene' po autoru Dr. Michaelu Modic-u, koji je bio prvi liječnik koji je identificirao i klasificirao degenerativne promjene endplate-ova i koštane srži okolnih intervertebralnih diskova. Na magnetskoj rezonanci se pokazuju kao promjene intenziteta signala endplate- ova tijekom procesa degeneracije, bilo da se radi o masti, edemu ili sklerozi. Modic promjene su dinamičan proces koji se može mijenjati i napredovati, ali ne i regredirati (Mann, et al., 2014).Na MR-u. Modic promjene izgledaju kao promjene signala endplate-ova koje su paralelne sa intervertebralnim diskom. Promjene se najčešće javljaju u slabinskoj kralježnici i mogu se pojaviti na bilo kojoj razini, a najčešće se javljaju na L4-L5 i L5-S1 razini. Promjene se mogu dogoditi na raznim dijelovima  endplate-ova.  Obično se javljaju anteriorno, na prednjem dijelu intervertebralnog diska, ali postoje i slučajevi u kojima je cjelokupni kralježak zahvaćen promjenama (Dr. Percy, 2015).

Postoje tri vrste Modic promjena (Järvinen, et al, 2015;., Mann, et al, 2014)
Tip 1 - Predstavlja fibrovaskularne promjene u subhondralnoj koštanoj srži kao što su edem i upala. Tip 1 se odnosi na akutne degenerativne promjene koje su često povezane s boli. Slike kralježnice s ovim promjenama imaju visok intenziteta signala na T2 i nizak signal na T1 slikama.
Tip 2 - Predstavlja zamjenu normalne koštane srži s masnijom koštanom sržii. Karakterizirana je kao povišenim signalom i u T1 i u T2 mjerenim slikama na MR-u.
Tip 3 - predstavlja zamjenu normalne koštane srži sa skleroziranom . Na MR-u se vidi kao niski signal i na T1 i na T2 mjerenim snimkama.

Odgovori